Notícies

ENTREVISTA: Pere Tur i Brunsó, President d’Honor

Entrevista de l’SKAPHOS SUB a Pere Tur i Brunsó, President d’Honor del Club (març 2021)

Quins valors destacaries d’ SKAPHOS durant les primes etapes del club?
Els valors bàsicament seria el companyerisme i esperit d’associació.
Formar un equip per aconseguir un fruit, una cosa.
Érem conscients que el més important era associar-se i forma part de la federació (FECDAS) per poder fer les activitats que a tots nosaltres ens agradaven d’una manera legal i correcte.

Com va sorgir el nom del Club?
Nosaltres buscàvem un nom per al club i es va anar digen noms. Llavors algú va dir alguna cosa d’escafandre.
Llavors de les ampolles és deien escafandre autònoma i el casc del bus, escafandre clàssica.
Skaphos bé del grec que vol dir casc. El casc d’un barco és un skaphos.
Quan es varen inventar el cas del bus clàssic es van dir escafandres. Després quan en Cousteau va inventar l’aparato de respiració autònoma es va dir una escafandre autònoma.
Al seu un nom moll lligat al submarinisme, als busos clàssics fins les arrels gregues es va considera.
En aquella època es parlava molt més de l’escafandrisme que de la pesca o de l’apnea.
Era l’època de les pel·lícules del Cousteau a la tele i tothom estava informat i conscienciat per aquest tema.
El nom Skaphos té semblances èpiques ja que els grecs des de molt antic ja buscaven esponges. Bé d’uns 2.000 anys el fet de posar-se a l’aigua. Per tant, el nom fa referència també als grecs com a part de la història del busseig.

Que ens pots dir del signe OK en l’anagrama del Club?
En l’època que es va iniciar tot això es va haver de fer unes ordenances i en Robert Díaz, soci honorífic d’Skaphos, junt amb alguns més varen crear el club APS, associació de pesca submarina. I després es va crear el CRIS i varen començar arribar les ampolles d’una exposició que es va fer a França.
Llavors es va ordenar una mica i inventar uns senyals a sota l’aigua per fer-se entendre.
Si tu li preguntes a una persona, Com vas ? Aquesta senyal d’OK, suposo que ve dels americans.
Aquesta senyal era la que com fèiem els cursets l’instructor tot el rato et feia aquesta senyal i tu el contestaves amb aquesta senyal.
Llavors era una senyal molt típica i molt pròpia de l’escafandrisme.
Carles Font: “L’OK és un icona de l’Skaphos. Significa que tot va bé. Si estàs en nosaltres fas sortides, tot és positiu…”
Exactament. És una senyal que es fa servir sota l’aigua però que pots fer servir perfectament per la vida normal. Ara hi ha el costum d’aixecar el polze per indicar que tot va bé.
Per nosaltres aquest ok és més nostre, més convenient.

Quins icones o fets històrics destacaries en la història de l’Skaphos?
En aquella època tots érem joves i teníem molta il·lusió i empenta per fer coses.
Una de les primers coses que vàrem fer en contacte amb el govern andorrà mitjançant un amic va ser la primera immersió que no s’havia fet mai en llacs andorrans. 
Va ser molt maco perquè vàrem reunir molta gent. Amb un autocar de 50 places amb amics i família.
El govern andorrà ens va facilitar la pujada en un dels seus llacs i va donar fe que Skaphos va ser la primera entitat que va fer una immersió en llacs andorrans.
Ens varen acompanyar el centre d’excursionisme i radioaficionats.
Després, s’han fet moltes coses com les festes de les garoines, lo dels reis a sota l’aigua. Una època fèiem sortir el Neptuno de sota l’aigua i portava un cistell de mimbre ple d’eriçons i que de forma simbòlica els lliurava a tots presents a Cala S‘Alguer.
Aprofitant una promoció de la revista Proa de Palamós i quan havia en Robert Díaz i en Xavier Casadejust, dels primers de la “vieja escuela” van comentar que havia una àncora del vaixell San Isidoro enfonsat a Palamós. Un dia ens varen acompanyar a veure-la.
I durant l’aniversari de la revista Proa es va posar en contacte amb nosaltres i entre tots i l’Snorkel de Llafranc es va treure l’àncora. Va ser un acte molt multitudinari.
Queda en el passeig el record de l’Àncora i s’ha deteriorat moltíssim. A sota l’aigua estava perfecte en 300 anys i en canvi aquí en 30 anys s’ha deteriorar moltíssim. Un desastre… Són coses de la intempèrie.
Al llarg d’aquest anys hem fet moltes coses.

Respecte a les competicions com va començar ?
L’època que va començar a ser moda la fotografia submarina que era amb ampolles i també havia campionats d’Espanya, a través del David Plana, que era membre de la junta, va proposar podíem fer un a Palamós i el podia organitzar l’Skaphos.
Època que la gent tenia moltes ganes de fer coses i vàrem dir que sí.
Va estar molt bé i per aquest campionat vàrem menester una zodíac per cada equip, uns 25 equips amb 25 patrons.
Va estar molt bé perquè tots els socis, foren escafandristes, fotògrafs, pescadors o el que fos varen col·laborar tots per organitzar aquest campionat d’Espanya amb una organització molt bona.
Èpoques que tothom es prestava a fer de tot. S’explicava una mica els fets i tothom col·laborava i participava.
Carles Font: “Recordo que quan vaig començar com a soci tota la junta col·laborava en totes les activitats i fèieu els entrepans…”
Pere: Una de les coses que varen fer que val la pena explicar va ser el control i seguiment de la posidònia. Això, a través de Pere Renom que ara surt a la Tv3, és un científic, biòleg i que explica coses curioses… És un gran comunicador i explica moltes coses i amb exemples pràctics.
Aquest, en aquell moment, a través de la universitat de Barcelona, va aconseguir una mena de subvenció, pressupost, projecte de seguiment de la posidònia.
Va venir a Palamós, li vaig ensenyar a on havia la posidònia i vàrem organitzar durant 3 anys una diada que convocàvem a tothom i venia molta gent. Es feia un control del creixement de la posidònia. Es comptava les plantes per metre quadrat, si tenia infermetats… Va ser una col·laboració desinteressada de l’Skaphos sobre aquest tema.
Carles Font: “Estem d’acord Pere que els socis Skaphos sempre s’han interessat pel medi i actualment tenim socis en diferents Entitats col·laborant per la conservació del medi.” Pere: efectivament.
Pere: El soci sempre ha col·laborat en tot el que se li ha demanat i se ha fet seu la idea. Per exemple, és interessant saber que passa amb la posidònia i si hem d’anar un diumenge abans de fer la sortida, es feia. Amb la idea que tot evolucioni en positiu.

A partir de la teva experiència, per als que inicien les activitats subaquàtiques que els recomanes ?
Del que he pogut entreveure i durant aquest anys, el primer consell seria que no anessin sols. És la regla d’Or.
Per no anar sols, que has de fer ? Afiliar-te a un club d’activitats subaquàtiques que apart d’ensenyar-te, et donarà suport, t’explicarà com funciona la majoria de les coses, t’organitzarà cursets d’aprenentatge i competicions de tots tipus.
O sigui, per no anar sol has de ser soci d’un club ! i si és soci de l’Skaphos fantàstic !! 40 anys d’experiència algo ha de servir.
Carles Font: “També, està en un club compartim experiències i així, pots evolucionar i créixer”.
Pere: Això, és molt important, una persona sola difícilment evoluciona. Si n’hi ha un altre que en sap més que aquella li ensenyarà, aprendrà i evolucionarà més ràpid que si va sol. Això, està claríssim.

Les medalles de reconeixement esportiu que has rebut de la Vila de Palamós i de la Generalitat és un reconeixement cap tu i cap al Club ?
Evidentment. El nostre esport no és majoritari com el futbol o bàsquet, i és d’agrair els estaments en aquest cas hagin volgut valorar la vida d’un club de tants anys tot i no ser una cosa de grans masses. És una cosa d’agrair. Molt bé !

Com veus el futur de l’Skaphos ?
El futur l’haig de veure bé per força perquè si durant aquests anys s’ha anat evolucionant sempre per bé i sempre per més.
Ara amb les noves aportacions de gent que ha hagut. L’avantatge de l’Sakphos i de totes les entitats, primer uns inicien algo i si allò s’acaba i no hi ha continuïtat se’n va a fer punyetes. 
Per tant, lo bo de l’Skaphos i que en aquest cas particular més coneixem és que s’han anat incorporant progressivament gent que quan es varen entrar aquí tenien 18 anys i ara en tenen 40 i aquesta gent són els que han anat tirant endavant l’Skaphos. I a partir d’ara la gent que s’ha incorporat últimament i no tant últimament doncs a mi em mereix totes les garanties que això sigui funcionant bé e inclús millor del que funcionava.
Carles Font: “Pere, crec que l’Skaphos amb la gent que tenim és fàcil que evolucioni perquè sempre hi ha gent que aporta coses i sabem adaptar-nos. Fins i tot som un referent perquè anem a campionats d’Espanya o tot el que fem ens miren amb els ulls. És una sort tenir gent de primer nivell. Ara que estem fent l’Staff tècnic del club veiem que tenim molta gent de primer nivell i que tira del carro”
Pere: Això, és molt important. O sigui, al llarg de tots aquest anys constantment hem tingut gent que ens ha representat d’una manera molt digne a diferents activitats i en les diferents competicions que han participat en diferents esports.

Per acabar, voldries dir alguna cosa més?
Un tema que no hem tocat en cap moment i és molt veritat, l’Skaphos és un club que sense afany de lucre fa totes aquestes activitats i en aquí el que han de valorar aquesta gent: que som de Palamós, que dona una imatge popular del Club Nàutic a través de les facilitats que puguin donar per tenir accés a la rampa. Que per nosaltres també ens interessa però que per ells a nivell d’imatge també els interessa.
La molèstia que li pot representar en el club si ells ho valoren és ínfim amb lo que podria representar que tinguéssim de comunicar a tothom que el Club Nàutic ens ha tancat les portes d’un club de Palamós de més de 40 anys d’activitats per un meliquisme mal entès.

Carles Font (entrevistador): “Pere. Moltes gràcies per compartir aquesta estona Skaphos amb tu.”