ENTREVISTA: Lluís Mercader i Bravo
Entrevista de l’SKAPHOS SUB a Lluís Mercader i Bravo (gener 2021)
Com et vas iniciar en les activitats subaquàtiques?
Des de ben petit, amb només 5 o 6 anys, ja em sentia atret pel món submarí. L’estiu que vaig complir els 16 anys vaig fer un curs d’apnea organitzat el Centre d’Activitats Subaquàtiques Costa Brava (CASCB), de Sant Feliu de Guíxols. L’any següent, el setembre de 1979, vaig apuntar-me –també amb el CASCB– al Curs d’Escafandrisme Esportiu de 2a classe, aleshores el primer nivell esportiu de FEDAS-FECDAS-CMAS.
Què ens pots dir del club SKAPHOS?
En aquell curs de 1979, vam coincidir-hi molts palamosins; alguns fèiem el 2a classe i altres, el 1a. Un cop acabat el curs, vam pensar que calia crear un club d’immersió a Palamós. I així fou com, el desembre de 1979, nasqué l’SKAPHOS SUB. En vaig ser el soci fundador número 24. En aquells anys, la majoria érem escafandristes i les sortides col·lectives reforçaven la pertinença al club. Actualment, crec que bona part dels socis són apneístes i pescadors submarins, amb un esperit molt més competitiu que no pas el que té la immersió amb escafandre autònom. Per això, crec que s’hauria de tornar a potenciar la pràctica de l’escafandrisme.
Recomanaries afiliar-se a un club com l’SKAPHOS?
Les activitats subaquàtiques, siguin a pulmó lliure o amb escafandre autònom, es realitzen en un medi que no ens és propi; per això cal practicar-les en grup. En aquest sentit és molt útil pertànyer a un club d’immersió.
Perquè t’agraden tant les activitats subaquàtiques?
Com a doctor en Ciències Biològiques i ictiòleg, l’escafandrisme ha estat i és una eina imprescindible per poder dur a terme tots els meus treballs (llibres, articles científics i de divulgació, conferències, il·lustracions, etc…).
Quin record o experiència destacaries de la teva pràctica de les activitats subaquàtiques?
Amb 41 anys de pràctica de l’escafandrisme i gairebé 1400 immersions, és molt difícil destacar-ne una. Potser la primera immersió, feta a Sa Tuna el 3 de setembre de 1979, just abans de començar el curs d’escafandrisme amb el CASCB. En tot cas, en el meu darrer llibre “LES MIL I UNA IMMERSIONS. 40 anys explorant els fons submarins de la Costa Brava” (Curbet Edicions, 2020) ja faig una selecció d’immersions, amb experiències de tota mena, bones i no tan bones; com en la vida.
Quin consell donaries als que volen iniciar-se en les activitats subaquàtiques?
Bàsicament, recordar-los que al mar s’hi ha d’entrar amb respecte. Enfront dels centenars de milers d’espècies que hi viuen permanentment, l’espècie humana és un intrús que només pot passar-hi poc temps sota l’aigua –uns minuts o, a molt estirar, unes hores. Per això, s’hauria d’esforçar molt més del que ho ha fet fins ara per no deixar-hi la seva destructiva petjada (sobreexplotació dels recursos, contaminació de tota mena -també l’acústica-, cúmuls de deixalles, destrucció dels ecosistemes, etc…).
Algun comentari o observació més per compartir amb els amants de la Costa Brava:
Els fons submarins de la Costa Brava són magnífics, però han estat i estan molt explotats per tot tipus de pesqueries, tant professionals com esportives. Caldria fer un replantejament en aquest sentit, revertint la situació i protegint zones del nostre litoral que donarien un nou impuls a la biodiversitat marina.